
Greutatea a devenit unul dintre cele mai abordate subiecte ale prezentului. Nu există conversație interumană în care să nu se fi dezbătut acest subiect cel puțin o dată. Indiferent că este la nivel psihic sau fizic, majoritatea dintre noi are o problemă cu greutatea și încearcă să o găsească pe cea ideală, condiție esențială pentru menținerea sănătății.
Prin culegerea informațiilor de peste tot, cumva s-a ajuns la concluzia că greutatea ideală are legătură cu înălțimea. Mai exact, că ar fi egală cu ultimele două cifre ale înălțimii. Într-adevăr! Greutatea are legătură cu înălțimea, dar nu și cu ultimele două cifre ale sale.
În realitate, este vorba despre Indicele de Masă Corporală (IMC).
Ce este Indicele de Masă Corporală (IMC)?
IMC este un indicator de măsurare a masei corporale a unei persoane pe baza raportului dintre înălțime și greutate, metodă de calcul care se aplică doar în cazul adulților.
Cum se calculează Indicele de Masă Corporală?
IMC se calculează cu ajutorul unei formule matematice:
IMC = greutate (kg) / înălțime (m) la pătrat
Un scor normal al IMC este cel care se situează între 18,5 și 24,9. Acesta indică faptul că o persoană se află în limitele normale de greutate pentru înălțimea sa.
VALORI IMC
- 18,49 sau mai puțin – Subponderal
- între 18,5 și 24,9 – Greutate normală
- între 25,00 și 29,9 – Supraponderal
- între 30,00-34,99 – Obezitate de gradul I
- între 35,00 și 39,99 – Obezitate de gradul II
- 40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă
Obezitatea reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică. Aceasta crește riscul apariției unor boli cronice precum diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer și așa mai departe.
Care sunt motivele pentru care oamenii devin obezi?
Oamenii pot deveni obezi din mai multe motive, cele mai comune fiind:
- consumul mare de calorii;
- stilul de viață sedentar;
- lipsa somnului;
- alimentele care interferează cu metabolismul lipidic;
- renunțatul la fumat (fumatul suprimă apetitul);
- medicamentele (unele medicamente duc la creșterea în greutate);
- obezitatea în sine (cu cât persoana este supraponderală, cu atât este mai greu să scadă în greutate);
- gena obezității (o genă defectuoasă numită FTO face ca 1 din 6 persoane să consume mai multe alimente cu conținut ridicat de calorii);
- factorii psihologici.
În cazul în care ai probleme cu greutatea, echipa de medici Obezitate 360 îți sare în ajutor. La Centrul de Diagnostic și Tratament Provita, afecțiunea îți va fi analizată din perspectiva mai multor arii medicale (chirurgie bariatrică, kinetoterapie, terapia durerii, psihologie, endocrinologie, diabet zaharat și boli de nutriție, cardiologie, chirurgie plastică și pneumologie). Totul pentru ca scăderea ta în greutate să se desfășoare în siguranță, fără complicații. Programează o consultație aici.