Etapa preoperatorie - Obezitate360

Etapa preoperatorie

Sfaturi și informații utile

Care sunt analizele care trebuie efectuate înaintea intervenției chirurgicale?

Este important să înțelegem faptul că experiența în domeniu, angajamentul și colaborarea echipei multidisciplinare sunt esențiale și vitale pentru procesul de evaluare preoperatorie. Chirurgia bariatrică nu se referă numai la pierderea în greutate. Noi considerăm că experiențele de succes se întâmplă numai atunci când pacienții sunt bine informați și educați de către o echipă multidisciplinară supraspecializată.

Etapa de evaluare de dinaintea intervenției chirurgicale include o serie de analize și investigații complexe menite să ofere un diagnostic clar și să indice tipul de intervenție potrivit pentru fiecare caz în parte. Este foarte important să fie evitate orice fel de complicații care ar putea apărea atât în timpul intervenției cât și post-operator.

Astfel, dacă suferi de diabet este important ca, înainte de operație, să parcurgi câteva etape suplimentare pentru a controla nivelul glicemiei. De asemenea, orice tip de intervenție chirurgicală poate crește riscul de afecțiuni cardio-vasculare. Astfel, vei fi programat pentru o consultație cardiologică, deoarece evaluarea stării inimii este esențială în etapa preoperatorie.

Analizele de laborator sunt menite să determine potențialele disfuncții ale ficatului sau rinichilor, problemele de respirație, excesul de fluide din țesuturi, nivelurile anormale de sodiu și alte minerale esențiale organismului, nivelurile anormale de colesterol sau glicemia crescută.

Evaluarea gastrointestinală este crucială întrucât pacienții care suferă de obezitate pot prezenta simptome care includ dureri în compartimentul abdominal superior, arsuri la stomac, greață, eructații și alte probleme asociate digestiei lente. Astfel, se pot descoperi și trata afecțiuni necunoscute de către pacient până la momentul respectiv, cum ar fi hernia hiatală, boala de reflux gastroesofagian, ulcerul peptic etc. Pentru evaluarea aspectului și funcției stomacului și a organelor interne se vor efectua o endoscopie digestivă superioară și o ecografie abdominală.

Evaluarea funcției plămânilor și a inimii relevă informații vitale despre modul în care medicul anestezist va aborda intraoperator cazul tău. Sunt etape incluse în consultul preanestezic și vor fi însoțite și de alte analize de sânge pentru a identifica prezența unor infecții sau inflamații în organism.

Tranzitul baritat gastrointestinal reprezintă explorarea radiologică cu substanță de contrast a tubului digestiv. Această investigație relevă medicilor informații despre torace, abdomen, tubul digestiv și poate identifica existența unor calculi, stenoze, perforații, hernieri, modificări cardio-pulmonare.

Consultul chirurgical se va efectua de către medicul specialist care va realiza intervenția chirurgicală bariatrică. Este important să prezentați medicului istoricul medical în detaliu și să menționați oricare simptome neplăcute, resimțite în ultimul timp. Modul deschis de comunicare previne complicațiile și neplăcerile care ar putea apărea în timpul intervenției chirurgicale sau în perioada post-intervenție.

Consultul preanestezic include o discuție mai amplă cu medicul specialist, în cadrul căreia trebuie să menționați intervențiile chirurgicale suferite în trecut și tipul de anestezie practicat, diagnosticele primite, tratamentele și dozele indicate de medicii specialiști consultați de-a lungul timpului, orice tip de alergie depistat și rezultatele analizelor de laborator efectuate înainte de intervenția chirurgicală metabolică.

Medicul îți poate indica și efectuarea unei poligrafii cardiorespiratorii. Aceasta este o investigație non-invazivă care se realizează la domiciliul pacientului și prin care se determină parametrii respiratorii și cardiaci din timpul somnului. Astfel, se pot depista condiții precum apneea de somn, narcolepsia și prezența unor aritmii cardiace. Dacă prezinți simptome precum oboseala permanentă, scăderea performanței la lucru și a puterii de concentrare, tulburări de memorie și somnolență pe timpul zilei trebuie să efectuezi și o astfel poligrafie.

Consultul psihologic este programat în aceeași perioadă, deoarece o atitudine optimistă ajută la depășirea momentelor dificile. Orice simptom asociat depresiei trebuie prezentat medicului și astfel de probleme trebuie rezolvate înainte de operație. Este important să înțelegi care sunt riscurile și posibilele complicații asociate intervențiilor metabolice și cât de important este nivelul de angajament necesar pacientului care dorește să se recupereze rapid și fără probleme. Vei fi consiliat în privința problemelor de natură afectivă și socială și poți beneficia de ședințe de psihoterapie pentru a putea identifica problemele psihoafective care stau în spatele dezechilibrelor și exceselor alimentare.

Care sunt primii pași pe care îi pot face pentru a eficientiza etapa preoperatorie?

  • Dacă suferi sau ai suferit de anumite afecțiuni grave care influențează starea ta de sănătate, este esențial să prezinți rezultatele investigațiilor, diagnosticele și tratamentele primite de-a lungul timpului și să le incluzi într-un dosar medical;
  • Dacă ai informații semnificative pentru consultul chirurgical inclusiv rezultatele electrocardiogramei, testului de efort, spirometriei, osteodensiometriei, scrisorile medicale sau epicrizele intervențiilor chirurgicale suferite în trecut, este important să le aduci la cunoștința medicului chirurg;
  • Dacă ai o listă de medicamente, dozaje și alte tratamente pe care le-ai urmat sau le urmezi, în prezent, este necesar să le comunici în timpul consultației;
  • Dacă ai nevoie de terapie specifică pentru a renunța la fumat, venim în întâmpinarea ta. Trebuie să știi că fumatul prelungește perioada de convalescență și vindecarea după intervenție și este asociat unor riscuri majore de sănătate, în special în cazul intervențiilor chirurgicale cu anestezie totală. Este important să renunți la fumat cu cel puțin șase săptămâni înainte de intervenție pentru a diminua riscurile și potențialele complicații.

Pachetul de analize preoperator

Pacienții care aleg Nord – Grupul Medical Provita, pot beneficia de pachetul de investigații preoperator, la prețul special de 3800 lei. Tot setul de analize durează aproximativ 5 ore și se efectuează în aceeași zi, în cadrul clinicii noastre.

FORMULAR PROGRAMARE ONLINE

Schimbarea începe cu tine!
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta cât mai curând posibil!