Întrebări frecvente - Obezitate360

Întrebări frecvente

Ale pacientului bariatric

Cât durează recuperarea și când mă pot întoarce la muncă după intervenția chirurgicală bariatrică?

După operație, în cele mai multe cazuri, pacienții se întorc la lucru după una sau două săptămâni. Vei avea un nivel scăzut de energie și la început este indicat să fii mai puțin activ în timpul zilei. Întoarcerea la programul normal de la serviciu trebuie să fie progresivă și trebuie să lucrezi cu pauze în prima săptămână. Chirurgul îți va oferi mai multe detalii și recomandările sale sunt esențiale pentru perioada de convalescență. Așa cum este de așteptat, angajatorul va dori să te întorci rapid la muncă, deși este posibil să nu poți îndeplini toate sarcinile alocate pentru o anumită perioadă de timp. Siguranța ta și a colegilor este prioritară iar nivelul scăzut de energie îți poate afecta randamentul la muncă, în consecință este important să îți acorzi timpul necesar pentru recuperare și să explici acest aspect angajatorului tău înainte de intervenție.

Pacienții sunt îngrijorați în ceea ce privește posibilitatea de a dezvolta o hernie în zonele unde au fost realizate inciziile. Riscul de a face hernie din cauza activităților de la muncă sau a ridicatului de obiecte grele este scăzut. Hernia apare, de obicei, din cauza infecțiilor. Trebuie să ții cont de faptul că în primele săptămâni, după operație, nu te vei simți în largul tău, mai ales dacă vei avea un program încărcat.

Când pot reîncepe programul de exerciții fizice după intervenția chirurgicală?

Poți reîncepe activitățile fizice imediat după intervenție. Este indicat să faci plimbări scurte și în perioada de spitalizare. Dar este esențial să începi încet, să îți “asculți” organismul și să respecți recomandările medicului. Dacă ridici greutăți sau practici anumite sporturi, încearcă, în timpul primei luni de la intervenție, să practici exerciții fizice cu impact scăzut asupra organismului. Este mai importantă practicarea regulată de exerciții fizice lejere și nu cât de competitiv ești. Reorganizează-ți programul și crește intensitatea sau durata exercițiilor pe măsură ce organismul tău reintră în normal. Dacă practici înotul, este important ca incizia să fie complet vindecată înainte de a intra în apă.

În cazul în care am avut și alte intervenții chirurgicale în zona abdominală, în trecut, sau dacă am hernie, mai pot opta pentru intervenția chirurgicală bariatrică?

În general, răspunsul este “da”, intervenția este posibilă. Te rugăm să informezi medicul și anestezistul despre intervențiile chirurgicale suferite în trecut, în special acelea realizate în zona abdominală sau pelvină. Acest aspect este foarte important pentru că, la maturitate, uităm de intervențiile din copilărie și este mai bine sa evităm surprizele! Chirurgul îți poate solicita o fișă medicală, în cazul în care ai trecut prin intervenții chirurgicale complicate, mai ales cele din zona esofagului, stomacului sau din zona intestinală.

În cazul în care sufăr de diabet zaharat de tip II, intervenția chirurgicală este mai riscantă?

Da, diabetul de tip II poate complica situația. Te rugăm să respecți indicațiile medicului tău, în cazul în care suferi de diabet zaharat de tip II și ai programat o astfel de intervenție. În majoritatea cazurilor, după operație, pacienții au constatat îmbunătățirea sau chiar remisia diabetului. Unele studii au indicat îmbunătățirea condiției pacientului, după intervenția bariatrică, chiar și în cazul diabetului zaharat de tip I, insulino-dependent.

Pot opta pentru intervenția chirurgicală bariatrică dacă sufăr de o boală de inimă?

Da, dar este necesar să consulți și un specialist cardiolog, în acest caz. Chirurgia bariatrică aduce îmbunătățiri și ameliorează o serie de boli de inimă, precum:

  • Presiune arterială crescută;
  • Colesterol crescut;
  • Probleme asociate sintezei lipidelor;
  • Creșterea în volum a aortei (dilatarea aortei, anevrism aortic la nivelul aortei abdominale);
  • Boli cardiovasculare (artere și vene) sau boală coronariană.

În timpul analizelor care vor fi realizate în etapa premergătoare intervenției, informează medicul specialist cu privire la problemele sau bolile de inimă de care suferi. Și pacienții care suferă de fibrilație atrială sau cei care au trecut printr-o intervenție de protezare valvulară, bypass aorto-coronarian, angioplastie coronariană – stent coronarian s-au comportat bine în timpul intervenției chirurgicale bariatrice. Dacă urmezi un tratament cu anticoagulante, vei primi indicații speciale, adecvate diagnosticului tău, pentru perioada de dinainte și după intervenție.

Când pot rămâne însărcinată după intervenție?

Fertilitatea femeilor creste după o astfel de intervenție, chiar și în timpul pierderii în greutate de dinainte de operație. Contraceptivele orale nu funcționează la fel în cazul pacienților supraponderali, în consecința, nu sunt o măsura contraceptivă sigură pentru perioada în care vei pierde din greutate. Din acest motiv, este indicat sa folosești un dispozitiv intrauterin precum steriletul, sau prezervativul sau spermicidele. Deși ciclurile menstruale pot fi neregulate, riscul de a rămâne însărcinata există. Specialiștii recomandă să aștepți 12 luni înainte de a rămâne însărcinata, în cazul în care ai trecut printr-o intervenție chirurgicală bariatrică.

Femeile care rămân însărcinate după intervenție, sunt, în general, mai în vârsta. Vârsta înaintată prezintă anumite riscuri pentru sarcina precum cele asociate sindromului Down, problemelor congenitale de tipul spina bifida. Totuși, după intervenția chirurgicală bariatrică, pacientele pot rămâne însărcinate, întrucât se reduc riscurile ce țin de diverse afecțiuni asociate precum diabetul gestațional, eclampsia, macrosomia fetală și cele din timpul nașterii. Copiii născuți după ce mama a trecut printr-o intervenție de natura bariatrică nu mai prezintă riscul de a dezvolta obezitate din cauza activării unor gene în timpul sarcinii. De asemenea, se reduce și riscul de a naște prin cezariană.

După intervenția bariatrică o să fie nevoie și de chirurgie plastică?

Situația diferă de la caz la caz pentru că fiecare organism este unic și fiecare pacient va trece altfel prin aceasta experiență. În intervalul 6-18 luni de la intervenție, vei observa o mulțime de schimbări și, da, este posibil sa te confrunți cu piele în exces sau să fie nevoie să îți adaptezi garderoba în funcție de schimbările suferite de corpul tău.

Trebuie sa iei în considerare și ce greutate ai pierdut, vârsta și predispoziția ta genetică, dacă ești fumător sau dacă practici exerciții fizice în mod regulat. În general, pielea rămasă, după ce ai slăbit, poate fi camuflata cu ajutorul hainelor compresive sau a pieselor vestimentare care modelează silueta.

Este indicat să aștepți până la 18 luni, după intervenția bariatrică, înainte de a te gândi la o posibilă intervenție “cosmetică” pentru îndepărtarea pielii în exces din zona abdominală, a brațelor, coapselor sau a sânilor.

Căderea părului este o problemă întâlnită frecvent după intervenție?

Pacienții se pot confrunta cu o astfel de problemă în perioada cuprinsă între trei până la șase luni de la intervenție. Nu sunt cunoscute motivele exacte și, chiar dacă vei lua toate suplimentele prescrise de medicul curant, este posibil să te confrunți cu probleme de pierdere a părului, dar situația este doar temporară. Aportul echilibrat de proteine, vitamine și minerale te va ajuta să treci peste acest inconvenient și vei constata o ameliorare pe măsura ce organismul tău se va adapta.

O să fie nevoie să iau vitamine și minerale după operație?

Suplimentele alimentare de tipul multivitaminelor vor fi integrate în dieta ta și va trebui sa le iei pentru tot restul vieții. Este posibil să ai nevoie de doze crescute de vitamine sau minerale, spre exemplu de fier, calciu și vitamina D. De asemenea, în fiecare an trebuie sa îți faci analizele de sânge pentru a verifica nivelul vitaminelor și mineralelor.

Va trebui să adopt o dietă specială sau un plan de nutriție înainte de operație?

Da. Chirurgul specialist va recomanda un plan de nutriție adecvat cazului tău și va trebui să respecți această dietă, care va începe cu doua-trei săptămâni înainte de intervenție. Acest plan de nutriție are ca scop micșorarea volumului ficatului și reducerea depunerilor adipoase din zona abdomenului.

De asemenea, dieta va elimina și o parte dintre riscurile asociate acestei intervenții chirurgicale. Dar, un astfel de plan ține mai mult de educarea pacientului privind obiceiurile alimentare sănătoase și nu este similar dietelor ce propun scăderea în greutate pe termen scurt. De asemenea, medicul trebuie să evalueze și dorința pacientului de a-și schimba viața, de a adopta o nouă atitudine și dorința acestuia de a-și respecta programările și planul de tratament.

O să fie nevoie să adopt un plan de nutriție special sau să practic anumite exerciții fizice după intervenție?

Da și nu. Atunci când citim sau auzim cuvântul “dietă”, ne gândim la senzația de foame dar o astfel de intervenție nu va fi similară și nu te vei simți înfometat tot timpul. Apetitul se va întoarce, după o perioadă de șase și până la 18 luni, dar nu va mai fi atât de pronunțat iar nevoile alimentare vor fi satisfăcute mult mai ușor, față de situația precedentă. Totuși, nu vei putea mânca tot ce îți dorești și când vei dori. Cele mai bune rezultate se înregistrează atunci când pacientul alege să consume alimente sănătoase și naturale, dar te vei bucura de absolut orice tip de mâncare și chiar îți vei oferi și câte o “recompensă” din când în când.

De asemenea, pacienții consideră că exercițiile fizice trebuie să fie intense și extenuante, dar nu este cazul deloc. Poți alege să practici exerciții fizice lejere, în mod regulat, întrucât vei simți o diferență pe termen lung. Este mai important să practici exerciții fizice din plăcere și fără a deveni competitiv, pentru că nici sportivii de performanță nu pot înregistra recorduri în fiecare săptămână din an. Unii văd exercițiile fizice ca pe un job, dar dacă acest proces se transformă într-o luptă cu sine și mereu ai senzația că ești pe locul doi, vei renunța să mai practici exerciții fizice. Astfel, este mai bine sa discuți problema cu chirurgul tău și să stabiliți împreună ce fel activități fizice sunt recomandate în cazul tău. Nu există un program ideal care să funcționeze la fel pentru fiecare pacient. Acceptă provocarea, ai răbdare cu tine, învață și schimbă-ți preferințele pe parcurs.

În cazul pacienților normoponderali, exercițiile fizice sunt importante pentru că reduc stresul și controlează apetitul, și nu pentru că ard caloriile consumate. Pe măsură ce îmbătrânim și organismul devine mai fragil și exercițiile fizice trebuie adaptate stării de sănătate, greutății, etc. Pentru oase sănătoase și pentru a preveni pierderea din masa musculară, un individ poate practica exerciții fizice în fiecare săptămâna iar activitățile pot include mersul pe jos sau ridicarea de greutăți sau alte exerciții similare.

Nu pot merge pe jos.

Indiferent de situație, absolut orice om poate sa găsească o metoda de a face exerciții fizice moderate, chiar și cei care sunt parțial paralizați, sau cei care suferă de poliartrită reumatoidă sau de dureri ale coloanei vertebrale. Poți consulta un kinetoterapeut pentru a afla ce tipuri de exerciții sunt recomandate în cazul tău.

Este adevărat că nu voi mai lua la fel de multe medicamente după intervenție?

Pe măsură ce vei pierde din greutate, este posibil să nu mai fie necesar să iei sau chiar sa elimini nevoia de a mai lua medicamente pentru tensiune, boli de inimă, artrită, colesterol crescut și diabet. Dacă ai suferit o intervenție de tip bypass gastric, sleeve gastric sau diversie bilio-pancreatică, este posibil să încetezi sa mai iei medicamente pentru diabet chiar imediat după intervenția chirurgicală.

Informații suplimentare.

Discută toate problemele cu chirurgul tău și cu ceilalți medici specialiști care se ocupă de cazul tău și nu ezita să pui întrebări, pe parcurs. Medicul este cel mai în măsură îți răspundă și să te ajute.

FORMULAR PROGRAMARE ONLINE

Schimbarea începe cu tine!
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta cât mai curând posibil!