CONTROLUL POST-OPERATOR
Chirurgia bariatrică este un pas extrem de important în lupta cu obezitatea severă, mai ales în cazul indivizilor care au încercat multiple diete, exerciții fizice și metode de slăbit validate de un nutriționist și care nu au funcționat, kilogramele în exces reprezentând o povară greu de îndepărtat.
Intervenția propriu-zisă este doar prima etapă, sau prima parte a filmului în care tu ești protagonistul principal. În primii doi ani de la operație este foarte important să consulți frecvent medicul și să apelezi la serviciile echipei medicale care ți-a fost alături pe perioada internării, și să efectuezi analizele indicate de medic, să adopți dieta recomandată, specifică, bazată pe lichide, să respecți toți pașii indicați și să suplimentezi dieta cu multivitamine în mod corespunzător. Schimbarea abia acum începe și în următorii doi ani poți pierde, în medie, până la 40% din greutatea ințială, corpul tău se va schimba și vei descoperi un nou tu gata să înceapă o nouă etapă în viață.
Managementul pe termen lung este cheia succesului
Primele consultații post-intervenție sunt vitale și menite să descopere oricare potențială complicație cu atât mai mult cu cât acestea sunt menite să monitorizeze, în special, evoluția diabetului de tip 2 asociat obezității severe. Pacienții vor discuta cu specialistul, vor fi cântăriți, li se va urmări dieta și medicul va verifica aportul optim de lichide, se vor efectua analize de laborator pentru a identifica nivelul seric de fier, feritină, vitamina B1 și vitamina B12, glucoza serică și alte vitamine, pentru a evita deficiențele, și se va măsura densitatea osoasă și nivelul de calciu. De asemenea, se va verifica și evoluția celorlalte comorbidități, dacă sunt în remisie sau deja vindecate, dacă tratamentul medicamentos este optim, în funcție de fiecare caz în parte. Reîngrășarea poate fi un semnal de alarmă în cazul aplicării unor tratamente prin care trebuie adresate alte probleme medicale. Este, de asemenea, posibil ca pacientul să trebuiască să efectueze diverse explorări imagistice cu substanță de contrast, prin care se va verifica sistemul digestiv.
Astfel, un posibil program post intervenție poate cuprinde următorii pași:
- Consultație la o săptămână de la intervenție;
- Consultație la o lună pentru prima evaluare;
- Consultație la trei luni pentru a treia evaluare și înregistrarea progresului realizat;
- Consultații la fiecare 2-6 luni pentru analize, investigații imagistice (ecografie abdominală și tranzit baritat);
- Consultație la 1 an de zile de la intervenție;
- Consultație anuală pentru monitorizare și pentru ca medicul să se asigure că pacientul se simte bine și pentru a preveni riscul de reîngrășare.
De reținut
Rezultatele depind foarte mult de modul în care persoana se pregătește atât pentru intervenția chirurgicală dar și cum se comportă în perioada post-operatorie și dacă respectă programul indicat de către medic.
Orice intervenție chirurgicală comportă riscuri și fiecare caz în parte este unic. Așadar, este foarte important să iei o astfel de decizie în deplină cunoștință de cauză și, după ce ai evaluat foarte bine situația.
Chirurgia bariatrică rămâne o opțiune viabilă iar beneficiile vor cântări întotdeauna mai mult, mai ales când este vorba despre calitatea vieții dar și despre durata acesteia. Numărul de kilograme pierdute poate varia și, uneori, nu este factor definitoriu pentru rezultatul final, important este să rămâi optimist, să lupți și să crezi în noua ta șansă. Eliminarea diabetului de tip 2 oferă un nou început acelora care optează pentru o astfel de intervenție, acest aspect cântărind destul de mult pe termen lung, în alegerea variantei chirurgicale.
Mă pot reîngrășa?
Răspunsul onest este da. Însă, certitudinea este că reîngrășarea nu se va mai produce în același ritm și, dacă vei continua să îți respecți organismul și să urmezi programul indicat de medic, nu te vei mai întoarce niciodată la kilogramele din trecut. Exercițiile fizice regulate, mersul pe jos, activitățile în aer liber și o dietă sănătoasă te vor ajuta să te menții, pe termen lung. Și un individ sănătos, care nu a trecut printr-o intervenție chirurgicală și care nu știe ce înseamnă obezitatea, poate prezenta oscilații de greutate. Deci, este foarte important să nu pierzi controlul și să adopți, pentru tot restul vieții, doar obiceiuri sănătoase, menite să te ferească de complicații.