Psihoterapie - Obezitate360

Psihoterapie

Grup de suport și terapie individuală

GRUP DE SUPORT | TERAPIE INDIVIDUALĂ

După multe încercări nereușite, după ani de regimuri și diete cu rezultate îndoielnice și parțiale, multe persoane consideră că au pierdut lupta cu kilogramele și singura variantă care le aduce liniștea și echilibrul fizic și psiho-emoțional este intervenția chirurgicală.

Ceea ce determină, în general, îngrășarea, este foamea și, implicit, consumul de alimente în exces. De cele mai multe ori, pacienții sunt cei care acuză un regim haotic care cuprinde: consumul de dulciuri, produse de patiserie, prăjeli, băuturi acidulate, ore neregulate de masă și de somn.

Majoritatea ascunde, pentru început, adevărata poveste care stă în spatele acestui comportament, dar, cu răbdare și deschidere din partea specialistului, în cele din urmă, se fac auzite frustrări, dezamăgiri, abuzuri, o imagine de sine deteriorată, o viziune deformată asupra celor din jur și a propriei persoane.

Își propun ca viața lor să se schimbe după operație, sunt chiar convinși de lucrul acesta. Sunt convinși că nu vor mai mânca dulciuri, doar vor gusta.

Sunt multe cazurile în care pacientul nu înțelege că foamea vine din creier. Are impresia că, acționând fizic, va rezolva toată paleta de probleme (ascunse sub preș ani de zile și care și-au găsit „rezolvarea” și alinarea în mâncare) dar, după un timp, constată că nu este chiar așa.

Felul în care ne îmbrăcăm, vorbim, zâmbim, refuzăm sau acceptăm reprezintă comportamentul nostru. Felul în care ne alimentăm constituie comportamentul alimentar.

Dacă parcurgem, în fiecare zi, același traseu, vom ajunge, mereu, în același punct. Ca să se producă o schimbare, trebuie să schimbăm calea. Cine își poate imagina că poate obține rezultate diferite făcând același lucru? Dacă nu este schimbată mintea, modul de percepere și de interpretare a realității (în cazul de față mâncarea), după câtva timp de la operație, pacientul se va afla în aceeași situație de mai înainte: va constata că se îngrașă. Acest lucru este valabil pentru orice tip de intervenție (fie ea chirurgicală, montare de inel, balon gastric sau diferite diete), atât timp cât individul refuză să își asume corespunzător propria realitate.

În acest sens, pentru a veni în ajutorul celor care își doresc o schimbare reală, am hotărât realizarea unui grup de terapie, de maxim 12 persoane, cu întâlniri săptămânale, fiecare ședința durând 3 ore – 3 ore și jumătate. În cadrul acestui grup, participanții beneficiază de psihoterapie cognitiv-comportamentală, tehnici de relaxare, de comunicare, de mindfulness, de dezvoltare personală și multe alte lucruri care îi vor ajuta să se înțeleagă mai bine pe sine, să își accepte propriile nevoi, modul în care se raportează la ceilalți etc. Nu urmărim calea către o gândire optimistă, ci către o gândire realistă, care să stimuleze evoluția, schimbarea către bine și echilibru!

Terapia de grup are avantaje multiple legate de faptul că realizezi că nu ești singura persoană care are probleme (de orice natură ar fi acestea) și, chiar dacă la nivel cerebral spui că știi, a discuta cu alții ca tine, față în față, este o provocare. Este mai ușor să discerni între problemele reale și interpretările proprii, este mai ușor să găsești răspunsurile și soluțiile la ceea ce te frământă. Grupul poate deveni, pentru o perioadă, un factor de susținere, în timp ce te desprinzi de vechiul „eu” și faci tranziția către noul „eu”. Această etapă nu este întotdeauna ușoară deoarece, în general, schimbările produc neliniște, chiar durere, și avem nevoie de curaj pentru a le face; există chiar expresia de „rezistență la schimbare”. Pentru început, poate exista oarece reținere din partea unora de a-și expune trăirile și dorințele, dar, în scurt timp, toată lumea va înțelege ce mare forță este coeziunea de grup!

Programul de terapie este gândit a se desfășura pe o perioada de 6 luni, timp în care se pun la dispoziția participanților tehnici și metode de relaxare, de autocunoaștere, de dezvoltare personală. Scopul este acela de a ne descoperi pe noi înșine, de a ne cunoaște, de a învăța să ne exprimăm nevoile și întreaga personalitate într-un mod armonios.

Numărul de membri acceptați este de maxim 12, ședintele durează 3 ore și jumătate și au loc o dată pe săptămână, marți, de la ora 17:00. Costul este 300 lei/sedință.

Terapia se poate face și individual, ședința având durata de 1 oră, prețul unei ședințe individuale fiind de 200 lei. Numărul de ședințe se decide în funcție de evoluția și disponibilitatea pacientului.

Nu există limită de vârstă pentru persoanele care doresc să participe.

Vă așteptăm, cu drag, și pe voi, cei care doriți să aveți curajul de a privi înăuntrul vostru!

Telefon programări: Call Center Nord: +4 021 9432

FORMULAR PROGRAMARE ONLINE

Schimbarea începe cu tine!
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta cât mai curând posibil!