De ce chirurgia bariatrică rămâne cea mai sigură opțiune în lupta împotriva obezității?

O treime din populația din România, conform ultimelor sondaje efectuate, este supraponderală iar 15% dintre români suferă deja de obezitate morbidă. Obezitatea este asociată unui număr alarmant de comorbidități, are o rată crescută de mortalitate și presupune costuri ridicate medicale. Chirurgia bariatrică este eficientă din punct de vedere al costului întrucât pe termen lung ajută la pierderea în greutate, la rezolvarea comorbidităților asociate obezității, în special a diabetului de tip 2 sau Diabetes Mellitus. În plus, studiile recente au relevat faptul că pacienții care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică prezintă un risc scăzut de mortalitate pe termen lung.
Cele mai frecvente întrebări ale acelora care doresc să facă o intervenție bariatrică se învârt în jurul costurilor asociate procedurii și dacă prețul ridicat presupune beneficii și un câștig adus pacientului. Intervențiile chirurgicale metabolice sunt eficiente din punct de vedere al costului? În general studiile determină dacă presupusele costuri asociate intervenției și riscul de producere a complicațiilor intraoperative câtăresc mai mult în comparație cu potențialele beneficii aduse de pierderea susținută în greutate, creșterea speranței de viață, îmbunătățirea calității vieții și costuri medicale reduse pentru tot restul vieții datorită reducerii comorbidităților asociate obezității.
În general, bypassul gastric de tip Roux-en-Y, gastrectomia longitudinală laparoscopică și gastroplastia cu bandă verticală reglabilă sunt eficiente din punct de vedere al costului în cazul pacienților cu obezitate severă, mai ales pe parcursul a 20 de ani post-intervenție iar celelalte tipuri de intervenții sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costului asociat, chiar și în cazul obezității moderate. Pe termen scurt, o astfel de procedură poate dezechilibra finanțele unei familii, dar pe termen lung, se scutesc sume importante pe care familia le-ar plăti dacă persoana alege să trateze comorbiditățile și doar în situații limită, optând pentru tratament medicamentos care devine costisitor după primul an de utilizare.
Este foarte important și trebuie menționat faptul că deși la prima vedere scumpă, chirurgia metabolică reprezintă un tratament viabil pentru diabetul de tip 2, astfel peste 50% dintre pacienții operați se prezintă la control cu analizele îmbunătățite reușind să rezolve această problemă majoră de sănătate în primele luni de la operație. Apoi, costurile medicale se reduc dramatic în momentul în care persoana scade în greutate, ajunge la un indice de masă corporală normal, își îmbunătățește calitatea vieții și speranța de viață.
Costul real al intervenției include următoarele aspecte: costuri asociate sălii în care se efectuează intervenția, cum ar fi electricitate, dezinfectare, igienizare, sterilizare echipamente, costuri asociate instrumentarului medical și consumabilelor de unică folosință precum staplere, plase, instrumente de electrochirurgie, trocare, pense, etc., costul asociat personalului și costurile asociate medicației și cazării de la secția ATI și apoi din salon. În plus și în perioada pre-operatorie există mai multe costuri asociate analizelor și investigațiilor necesare stabilirii unui diagnostic și status al pacientului care trebuie să primească indicația medicală pentru o astfel de intervenție chirurgicală.
Dar toate aceste costuri devin insignifiante atunci când pacientul se reîntoarce la o viață normală, activă, când redevine capabil să se bucure de lucruri simple, să realizeze activități zilnice care nu de mult presupuneau efort și suferință fizică și psihică. Chirurgia bariatrică este o intervenție eficientă din punct de vedere al costului pentru că prelungește viața pacienților dar o și îmbunătățește semnificativ, reducând problemele de sănătate asociate și nevoia ca aceștia să își petreacă o perioadă împortantă din viață luând tratamente costisitoare și luptându-se cu diverse rețete, programări la medici cu diverse specializări, diagnostice nefericite.