Dieta după operație - Obezitate360

Dieta după operație

Nutriția pacientului bariatric

DIETA DUPĂ OPERAȚIE

Dacă înainte de intervenția chirurgicală ți-a fot recomandată începerea unui plan de nutriție, acesta se va schimba radical în perioada postoperatorie. Pierderea în greutate te-a ajutat să scazi indicele de masă corporală. Mai puține kilograme înseamnă o intervenție mai ușoară, o recuperare mai rapidă și începutul unei noi vieți.

Planul nutrițional este extrem de important și va fi realizat de către medicul curant împreună cu nutriționistul tău, pe care ar fi ideal să îl consulți și înainte de intervenție. De asemenea, în cadrul consultației cu medicul anestezist vei fi informat cu privire la restricțiile alimentare și pregătirea pentru intervenția chirurgicală și anestezia totală.

Dieta de după intervenție: etapele importante și ce presupune recuperarea

Durata etapelor diferă de la caz la caz și este stabilită de medicul curant.

Prima etapă: dieta lichidă

Lichidele consumate în această perioadă sunt menite să te ajute să te recuperezi cât mai repede după intervenție. Prin dieta lichidă strictă se evită posibilele complicații postoperatorii. În primele zile, vei putea bea lichide în cantități mici pentru a te reobișnui cu senzația produsă de consumul acestora și pentru a-ți menaja stomacul care nu trebuie să se extindă din cauza consumului de solide. Treptat, vei introduce și alte lichide precum: shake-uri cu un conținut de proteine esențiale pentru organism, cafea fără cofeină, ceai, supă clară, sucuri neîndulcite, budincă din jeleu, etc.

Etapa doi: dieta pe bază de piureuri

Odată ce medicul curant decide acest lucru, puteți să introduceți alimente pasate de consistența unei budinci. Alimentele pot fi pasate acasă cu ajutorul unui blender sau al unui robot de bucătărie. Condimentele trebuie evitate pentru că acestea irită mucoasa stomacului. Evitați produsele cu un conținut crescut de fibre, precum broccoli, conopida sau fructele cu semințe, cum ar fi kiwi și căpșunile. Vei primi o listă completă de alimente permise în momentul în care vei ajunge la această etapă.

Etapa trei: dieta soft

Timp de mai multe săptămâni, vei consuma numai alimente pasate. Gradual, când medicul hotărăște acest lucru, vei putea consuma alimente ușor de mestecat, printre care enumerăm ouă fierte moi, carne tocată, pește alb gătit la aburi, fructe din conservă, cum ar fi piersicile sau perele. Este important să mănânci încet, cu înghițituri mici și să nu te grăbești. Porțiile trebuie să fie mici și trebuie să ai răbdare și încredere în organismul tău.

Etapa patru: stabilizarea

Acum vei putea reintroduce alimentele solide. Această etapă începe, de obicei, după aproximativ patru cinci săptămâni de la intervenția chirurgicală. Este important să porționezi atent alimentele, să mănânci încet și cu înghițituri mici. Dacă vei mânca repede și nu vei mesteca atent, există riscul de producere a unor blocaje. Blocajele cauzează dureri, greață și vărsături. Dacă vei introduce alimentele solide gradual, îi vei oferi organismului tău răgazul necesar să se reobișnuiască și să se readapteze la noii parametri și la volumul scăzut al stomacului.

Alimentele pe care trebuie să le eviți: mazărea, popcornul, porumbul fiert, băuturile carbogazoase, apa minerală, carnea tare, mâncărurile prăjite și fast-food-ul, alimentele crocante precum covrigeii, granola, nucile și semințele, fructele uscate și produsele de panificație sau patiserie, din aluat, precum gogoșile.

La aproximativ patru luni de la intervenție, te vei putea bucura de mese normale, numai că porțiile vor fi mai mici. Este important să adopți o dietă și un stil de viață sănătos și să incluzi în alimentație multe fructe, legume, proteine din carne albă și carbohidrați din surse sănătoase. Un plan de nutriție sănătos îți va permite să te bucuri de un nivel optim de sănătate și să eviți reîngrășarea.

Suplimentele nutriționale

Pentru a evita avitaminozele sau carențele de vitamine, este esențial să îți completezi aportul nutrițional și cu minerale esențiale, în fiecare zi, cu ajutorul suplimentelor prescrise de către medicul curant. Astfel, printre suplimentele nutriționale pe care le vei include în programul zilnic enumerăm: vitaminele B1, B12, B6 și B9, calciu, vitamina D, vitamina A, vitamina E, vitamina K, vitamina C, acid folic, fier, zinc, seleniu și magneziu. Suplimentarea dietei va fi permanentă după efectuarea unei intervenții metabolice pentru că este vital să prevenim complicațiile nedorite și dezechilibrele de orice natură.

Readaptarea la efort

De asemenea, după operație este important să ai un stil de viață sănătos, atât în privința alimentației cât și în ceea ce privește activitatea fizică pentru a-ți ajuta corpul să se vindece. Pentru persoanele care au mai mult de 6 luni de la operație este recomandat programul de recuperare medicală, special creat pentru persoanele care sunt supuse unei astfel de intervenții. Află mai multe informații despre program aici.

Să recapitulăm:

  • Mânânci și bei încet și te bucuri de fiecare înghițitură;
  • Alege să mănânci porții mici și taie alimentele în bucăți cât mai mici;
  • Ascultă-ți organismul și evită alimentele pe care nu le tolerezi;
  • Evită produsele fast-food și mâncărurile tradiționale cu un conținut ridicat de grăsimi;
  • Consumă lichide după masă și nu în timpul mesei;

FORMULAR PROGRAMARE ONLINE

Schimbarea începe cu tine!
Completează câmpurile de mai jos și te vom contacta cât mai curând posibil!