GASTRIC BYPASS – ABORD ROBOTIC
COST INTERVENȚIE: 6875 EURO vezi detalii
Cărei patologii se adresează ByPass-ul Gastric (RYGB)?
Boală multi-factorială complexă netransmisibilă, definită printr-o adipozitate excesivă ce poate afecta sănătatea, obezitatea este unul dintre factorii cheie de risc pentru multe boli netransmisibile – bolile coronariene, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, diabetul de tip 2, afecțiuni ale vezicii biliare, dislipidemie, osteoartrită și gută și boli pulmonare, inclusiv apnee în somn. Printre factorii principali, determinanți ai acestei patologii, putem menționa: genetica, biologia, accesul la asistența medicală, sănătate mintală, dietă, factori socio-culturali, economie, medii și interese comerciale ș.a.m.d.
Cine sunt candidații pentru ByPass Gastric?
Pentru prevenirea și gestionarea acestei patologii, consumul unei diete sănătoase și echilibrate energetic, precum și o activitate fizică adecvată devin un ’MUST’ al calității vietii. Dar cum procedam în situația în care, pe termen lung, cu restricție calorică – singură, sau corelată cu exercițiile fizice, pierderea în greutate nu are rezultatele dorite?
Chirurgia bariatrică a evoluat ca un avantaj pentru pacienții cu obezitate (IMC>=30kg/m2), reușind să vină în sprijinul acestora pentru a atinge greutatea țintă. Una dintre cele mai frecvent efectuate proceduri bariatrice este bypassul gastric Roux-en-Y (RYGB) sau bypassul gastric pe ansa în omega (one loop gastric bypass) considerat standard de aur pentru pierderea în greutate.
Această procedură modifică întregul proces de digestie prin remodelarea chirurgicală a stomacului: prin divizarea acestuia se creează un buzunar stomacal mai mic, atașat de intestinul subțire, ocolind partea mai mare a stomacului original. Această ocolire gastrică cu micșorarea dimensiunii stomacului și redirecționarea tractul digestiv conduce la ingerearea unor cantități mai mici de alimente, corpul absorbând mai puține calorii, producându-se în acest fel pierderea în greutate.
Pe lângă diminuarea greutății rezultate în urma procedurii RYGB, se pot trata și/sau regla colateral și alte probleme medicale precum: cantitatea de zahar din sânge/diabetul de tip II, tensiunea arterială, probleme cu articulațiile și structura osoasă, apneea în somn, nivelul colesterolului sau reducerea riscului apariției atacului de cord și a accidentelor vasculare.
Ce rol are sistemul robotic medical Da Vinci Xi în chirurgia bariatrică?
Cheia dezvoltării recente în domeniul chirurgiei bariatrice o reprezintă introducerea sistemului chirurgical robotizat Da Vinci Xi ca soluție medicală asistată cu acces minim-invaziv, superioară tehnologic laparoscopiei. Dacă laparoscopia impunea un cuplu uriaș pe mâinile chirurgului (în contextul dimensiunilor generoase ale abomenului), aspect transpus prin sutura dificilă și uneori inexactă, chirurgia robotică permite medicului utilizarea unei console în condiții confortabile, fără stres pe umeri și cuplu pe brațe, chiar și la majoritatea pacienților super-obezi sau cu obezitate morbidă.
Utilizarea sistemul robotizat Da Vinci Xi în ByPass-ul Gastric a augmentat procedura ca fiind sigură și eficientă datorită acurateții operațiunilor chirurgicale asociate cu deteriorarea minimă a țesuturilor inconjurătore. Tehnica de andocare simplă-cadran unic indică un timp operator mai mic, cu o rată minimă de complicații ‘intra-‘ si ‘post-‘ operator. Medicul controlează 100% intervenția chirurgicală în timp ce sistemul robotizat oferă: vizualizare 3D HD în interiorul corpului, instrumente care se îndoaie și se rotesc mult mai mult decât mâna omului, viziune, precizie și control mult îmbunătățite.
De ce este inovativ robotul Da Vici Xi și adecvat chirurgiei bariatrice, indiferent de valorile IMC?
- Pentru că este un robot multi-port (are mai multe brațe în componența sa) creat pentru intervenții minim-invazive în scopul reducerii erorilor umane inerente întâlnite în procedurile medicale, oferind și participând direct la producerea serviciilor medicale de excelență;
- ERGONOMIA COMPONENTELOR – produce confort sporit prin utilizarea acestora;
- Generează un eco-sistem intuitiv – prin integrarea tehnologiei și a științei, generând suport educațional prin dezvoltarea de competențe și oferind în aceeași măsură posibilitatea unor analize clinice și/sau administrative.
Avantajele și beneficiile chirurgiei bariatrice asistate robotic vs. chirurgia laparoscopică:
- Pierderile de sânge estimate și suplinite prin transfuzii/sângerări sunt scăzute;
- Complicațiile intra-operative sunt aproape nule (ex: operatorii si post-operatorii);
- Rata de conversie a intervenției din abord robotic în operație clasică este foarte mica;
- Rata de revenire în spital (cauzată de posibile complicații) după 30 zile de la externare este aproape nulă;
- Diminuarea cazurilor medicale ce prezintă scurgeri gastro-intestinale și/sau aderențe si/sau stenoze – o consecintă a inovației tehnologice manifestată prin precizia inciziilor și manualitatea nelimitativă a componentelor robotului;
- Permite accesul unui segment mai larg de pacienți candidați pentru această procedură medicală în ciuda constrângerilor impuse de scoringul A.S.A. (Societatea Americană de Anestezie);
- Timpii asociați intervenției medicale, respectiv timpii alocați recuperării post-operatorii efectuată în regim medical sunt mai mici;
- Recidivarea IMC în valori ridicate este scazută, ceea ce nu impune o revenire operatorie la intervenția de bază;
- Diminuarea complicațiilor fizice și psihice la care este supus pacientul – rezultat direct al beneficiilor și avantajelor obținute prin accesarea acestei proceduri medicale;
- Permite atât confortul medicului pe tot parcursul intervenției medicale, cât și efectuarea unui act medical în control deplin;
- O experiență mai bună pentru echipa de îngrijiri medicale.
Ce complicații pot fi înlăturate prin utilizarea platformei robotice Da Vinci Xi?
ByPass-ul Gastric este o intervenție chirurgicală complexă și implică o serie de posibile complicații și riscuri, precum:
- Peritonita – o inflamație a peritoneului (membrană netedă care acoperă cavitatea abdominală) cauzată de o scurgere de stomac din pungă;
- Stenoza stomacală – o îngustare a deschiderii dintre stomac și intestine (poate duce la vărsături);
- Hernia internă – o afecțiune periculoasă în care intestinul subțire poate fi prins și blocat;
- Sindromul de dumping (în care părțile solide ale unei mese sunt ‘aruncate’ direct în intestinul subțire) – poate provoca greață, bătăi rapide ale inimii, leșin, crampe abdominale și diaree.
Echipa Nord
Echipa de chirurgie bariatrică și metabolică este coordonată de Dr. Victor Diaconu – medic primar Chirurgie Generală.
Ne propunem să dezvoltăm o relație puternică și durabilă cu fiecare pacient. Ne vom întâlni cu dumneavoastră înainte de intervenția medicală pentru a vă răspunde la întrebări și pentru a vă pregăti pentru procedură. În timpul, respectiv după interventie, veți beneficia de sprijinul și asistența medicilor, psihologilor și dieteticienilor noștri.
Pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele de slăbire, dispunem de servicii medicale ce vă vor invăta cum să implementați schimbări de comportament pentru tot parcursul vieții, terapii personalizate pentru diabet și alte probleme.
Sănătatea și starea ta de bine sunt prioritatea noastră!
Etapa preoperatorie:
În această etapă este esențial să efectuezi o serie de analize de laborator, de examinări imagistice complexe și să programezi un consult cardiologic, chirurgical și preanestezic pentru a verifica starea de sănătate în ansamblu, înainte de a efectua o intervenție chirurgicală.
Înțelegem complexitatea afecțiunii de care suferi și dorim să știm despre posibila prezență a unor comorbidități. Astfel, Nord – Grupul Medical Provita îți pune la dispoziție o echipă multidisciplinară dar și tehnologie medicală de ultimă oră menită să eficientizeze acest întreg proces. Toate analizele și testele preoperatorii pot fi efectuate în cadrul Nord – Grupul Medical Provita pe parcursul unei singure zi.
Seminarul de bariatrie:
Seminarul este un eveniment organizat în cadrul Nord – Grupul Medical Provita care este dedicat chirurgiei bariatrice și oamenilor dispuși să învingă obezitatea pentru totdeauna cu ajutorul unei echipe de specialiști dedicați și implicați în susținerea pacienților pe acest drum spre schimbare.
Vom fi alături de tine și îți vom răspunde la toate întrebările pe care le-ai putea avea, pentru că un pacient informat este un pacient puternic, pregătit să lupte pentru o nouă etapă din viață. În cadrul seminarului poți cunoaște și alți oameni care îți înțeleg problemele, îi vei cunoaște pe specialiștii noștri și poți primi un diagnostic clar, vei înțelege cum decurge intervenția și, mai ales, ce presupune recuperarea, planul post-intervenție, dieta și planul nutrițional pentru rezultate optime și de durată.
Intervenția chirurgicală propriu-zisă:
Intervenția este realizată prin tehnica minim-invazivă, laparoscopic, prin care specialistul efectuează mici incizii în abdomen pentru a introduce instrumentele chirurgicale necesare. Întreaga operație durează, în medie, sub 90 de minute iar perioada spitalizarea este de două zile, urmată de recuperare la domiciliu.
Etapa post-operatorie:
În această etapă este esențial să rămâi în contact cu medicul specialist și să revii pentru control și evaluare amănunțită la termenul indicat de către medic. De aici începe drumul și schimbarea, pierderea în greutate, și este important să comunici medicului toate simptomele resimțite pentru ca orice fel de complicație să fie rezolvată la timp.
Dieta după operație:
Fiecare pacient va primi un plan personalizat de nutriție și indicații clare care îl vor ajuta să adopte un nou stil de viață și obiceiuri alimentare sănătoase. Este important să respecți indicațiile primite și să iei tratamentul prescris de medic, dacă este cazul. În funcție de tipul de intervenție practicate și de indicațiile medicului specialist, poți relua activitățile fizice prin care vei completa planul nutrițional. Fiecare pas făcut este important iar specialiștii noștri te vor susține de-a lungul întregului proces.