Ce este chirurgia bariatrică și cui se adresează?
În primul rând, este esențial să definim ce este obezitatea și cine intră în această categorie. Obezitatea este diagnosticată atunci când individul depășește pragul 30 al Indicelui de Masă Corporală – IMC. IMC-ul reprezintă un mod de a măsura greutatea dumneavoastră în raport cu înălțimea pe care o aveți. În general, la un IMC care depășește 30 pacientul prezintă și depozite în exces de grăsime pe brate, în jurul abdomenului, acestea fiind primele semne vizibile ale îngrășării. Clasa 1 de obezitate înseamnă un IMC cuprins între 30 și 35, clasa 2 de obezitate înseamnă un IMC între 35 și 40, iar obezitatea de clasa 3 înseamnă un IMC de 40 și mai mult. Clasele 2 și 3 cunoscute și sub numele de obezitate severă, sunt adesea greu de tratat numai prin dietă și exerciții fizice.
În al doilea rând, vom defini ce este chirurgia bariatrică și cine poate fi considerat un potențial candidat. Chirurgia bariatrică înclude o serie de proceduri menite să vă ajute să pierdeți în greutate prin efectuarea de modificări ale sistemului digestiv. Unele tipuri de operații bariatrice micșorează volumul stomacului permițându-vă să mâncați și să beți mai puțin la un moment dat dar și să vă simțiți sătul mai repede. Alte intervenții chirurgicale bariatrice schimbă anatomia intestinului subțire, și anume acea zonă din corpul dumneavoastră care absoarbe calorii dar și substanțe nutritive din alimentele și băuturile consumate.
Chirurgia bariatrică poate fi o opțiune dacă suferiți de obezitate severă și nu ați reușit să pierdeți în greutate sau să vă păstrați greutatea corporală indiferent de metodele folosite, cum ar fi schimbarea stilului de viață, diete sau medicamente și suplimente nutriționale. Chirurgia bariatrică, poate fi, de asemenea, o opțiune dacă aveți probleme serioase de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 sau apneea de somn. Chirurgia bariatrică poate înlătura și alte afecțiuni care se dezvoltă odată cu o îngrășarea excesivă, în special diabetul de tip 2.